Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очертаваща се победа на първия тур на Петро Порошенко се коментира активно в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия все още не е реагирала официално на президентските избори в Украйна. Очертаваща се победа още на първия тур на Петро Порошенко вече се коментира активно от политолози и експерти.

Според политолога Вячеслав Никонов, който е депутат в Държавната дума от партията на властта „Единна Русия”, за Москва ще бъде трудно да възприеме новата власт в Украйна като изцяло легитимна, но въпреки това ще трябва да води диалог с нея. Депутатът смята още, че вчерашните избори са преминали в ненормална обстановка, в условията на наказателна операция  в Югоизточна Украйна и ограничителни действия срещу журналистите. Вячеслав Никонов освен това определя данните за избирателната активност като съмнителни и е убеден, че новоизбраният президент Порошенко ще трябва да положи значителни усилия, за да заинтересува Русия към диалог с официален Киев. Намеренията на Украйна за ускорена интеграция с ЕС едва ли ще спомогнат за сериозно подобряване на двустранните отношения, смята още депутатът от „Единна Русия”.

Друг руски политолог- Александър Конков е убеден, че новият украински президент ще има шанс във властта само ако незабавно предприеме действия за разоръжаване на радикалните групировки, насрочи избори за нов парламент и набележи мерки за изход от икономическата криза. Възстановяването на предприятията и падащата национална валута не е възможно без помощта на Русия, смята експертът.

Според политолога от РАН Александър Михайленко въпреки изразените резерви, Русия трябва да признае изборите в Украйна, защото това ще спомогне за началото на ефективен междудържавен диалог. По думите му Петро Порошенко ще трябва да реши редица проблеми, които засягат интересите на Русия, ако иска да нормализира отношенията между двeте съседни държави.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна