Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според шефа на Еврогрупата изборните резултати за нов ЕП не са изненадващи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че европейските парламентарни изборни резултати са изпратили ясно послание към правителствата в Европа, че икономическият растеж и създаването на работни места трябва да бъдат основен фокус през следващите две години.

Според мен резултатите не са изненадващи, но това е ясно послание, че основната задача в следващите няколко години е да се постигнат повече резултати по отношение на по-голям растеж и повече работни места, заяви Дейселблум пред репортери в Португалия по време на среща на Европейската централна банка.

Хората стават все по-нетърпеливи в много страни, което е разбираемо, добави той, визирайки антиевропейските партии , които отчетоха солидни резултати на изборите за нов Европейски парламент в редица страни-членки на ЕС (във Франция, Великобритания, Гърция и Дания).

Дейселблум заяви, че е ясно, че Европа трябва да вдигне скоростта на икономическо възстановяване и в тази връзка трябва да продължат реформите, които да направят по-конкурентоспособни икономиките на отделните страни от ЕС.

Всъщност аз мисля , че дизайнът на реформите може да бъде по-умен, но ние трябва да се придвижим напред с програмата за реформи, за да станем по-конкурентоспособни, ако искаме по-голям растеж, каза той.

Надяваме се, че днес ние ще говорим за икономическата политика, която е необходима, за да имаме икономически растеж в Европа. Имаме много по-голям потенциал, отколкото постигаме в момента, добави Дейселблум.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени