Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При 97,5% обработени протоколи ГЕРБ печели 30,47 от гласовете

Евродепутат от Реформаторския блок ще бъде Светослав Малинов

| обновено на 26.05.14 в 18:24
Снимка: БГНЕС

При 97,5 процента обработени секционни протоколи от ЦИК отчитат 30,47 на сто от гласовете за ГЕРБ, 19,05 процента за Коалиция за България, 17,14 на сто за ДПС. 10,64 процента са дали вота си за "България без цензура", 6,41 на сто - за Реформаторския блок. 

Представител на ЦИК неофициално информира, че гласувалите за Реформаторския блок са дали предпочитанията си в за втория в листата след Меглена Кунева. Така реформаторите ще изпратят в Брюксел Светослав Малинов.

В Централната избирателна комисия започнаха да пристигат протоколите от избирателните комисии в страната доста по-късно от обичайното. 

Считам, че няма голямо забавяне. Има обективни причини за това, че към момента поне в определени районни избирателни комисии са успяли съвсем бързо да приемат протоколите. Това се дължи на някои места на техническата обезпеченост. В други случаи на факта, че има проблеми при попълването и съответно СИК-овете е трябвало да ги поправят. Централната избирателна комисия има установени по силата на Изборния кодекс срокове, в които трябва да обяви резултатите. Това е свързано и с необходимостта тези резултати, които пристигат от районните избирателни комисии, в които се приемат протоколите, да бъдат отново изчислени, в смисъл отново въведени, за да се види дали няма допуснати грешки при първоначалното въвеждане и съответно да обяви окончателните резултати. След което вече може да определи и мандатите въз основа на методиката, която е приложена към Изборния кодекс. След което вече и депутатите, които ще влязат в Европейския парламент, обясни говорителят Александър Андреев.

Председателят на РИК в Ловеч Валентина Недялкова обясни, че забавянето се дължи на технически проблеми.

Всеки, който е присъствал в помещението при броенето, а това е по един представител на политическа партия, по един застъпник, по един наблюдател на българска неправителствена организация, имаше право да получи такъв протокол, което забави допълнително работата, каза Недялкова.

По-рано днес имаше опашка от специални комисии пред управата на София-област, където се помещава РИК.

Скенерът беше много бавен. Трябваше да се сканира целият протокол, много листове, което вървеше много бавно, разказа представител на комисия от Правец.

В трите избирателни района на София партия ГЕРБ е получила между 37 и 40 на сто от гласовете, а Коалиция за България между 16 и 19 на сто. За Реформаторския блок са гласували между от 11 до 18  процента от избирателите в трите софийски района. За Софийска област рапределението на гласовете е -  ГЕРБ - 33 на сто, Коалиция за България - 24 процента. ДПС и "България без цензура" са спечелили по близо 10 на сто от гласовете в Софийска област, Реформаторският блок има 5 процента.

Окончателните резултати в Трети Варненски избирателен район показват, че ГЕРБ печели близо 35 процента от подадените гласове, втори са от Коалиция за България с около 16 на сто, а на трето място е ДПС с малко над 13 на сто. Четвърти по резултат са от "България без цензура", за която са гласували 10 процента, а пети е Реформаторският блок със 7 процента и половина.

ГЕРБ е най-предпочетената политическа сила и в Благоевградска област, показват окончателните резултати. Тя е получила около 29 процента от гласовете на избирателите. Втора политическа сила е ДПС с 23,5 процента. Почти изравнени са резултатите между Коалиция за България и "България без цензура" съответно около 16 и 15 и половина процента. Реформаторският блок успя да мобилизира малко над 4 процента от избирателите в Благоевградска област.

ДПС стана първа политическа сила в Пазарджик с 26,5 процента, показват окончателните резултати от евровота. За ГЕРБ са гласували почти 23 процента, а за Коалиция на България малко над 18 на сто от избирателите. "България без цензура" събира 11 и половина процента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна