Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остров Св. Анастасия посреща първите си гости

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На острова, известен в миналото с името „Болшевик”, се намира единственият оцелял средновековен островен манастир по Черноморието ни. В миналото той бил използван за политически затвор. Разположен е недалеч от град Бургас. Сега това загадъчно кътче от българската земя е достъпно и за туристите.

За да бъде превърнат в туристическа атракция, сградите му бяха реставрирани повече от година. Възстановена е и средновековната църква. От Бургас три пъти на ден потегля корабче с посетители. Туровете се извършват с катамарана „Кук”, като престоят на острова е два часа. Водното возило побира 210 пасажери, а в разгара на лятото общината е готова да увеличи курсовете, ако това се наложи.

Съкровища и скелети на пирати, археологически находки и местни билки са част от атракциите. Реконструираната манастирска църква „Св. Климент Охридски”, изографисана през 1802 г., е една от най-харесваните забележителности тук. Запазени са част от стенописите, както и портите. За желаещите да отседнат на Св. Анастасия, за да се потопят изцяло в атмосферата му, е изградена и хотелска част с килии. Обстановката е семпла, но предлага неповторимо изживяване. Най-евтината нощувка е 50 лева, а най-скъпата – 120.

Снимка: БГНЕС
Света Анастасия разполага и с т. нар. лекарна. Помещението има за цел да се превърне в място за отдих, където всичко да бъде изцяло с биопродукти. В него се предлагат чайове, сладко от зелени смокини и биокозметика, разработена от лабораторията към БАН. Продуктите са изцяло натурални, с луга и с лечебни соли. Покривът на лекарницата пък е умишлено покрит с почва и засаден с разнообразни билки. Оттук се разкрива приятна гледка към Бургаския залив.

Залите в музея на острова пък са оборудвани с модерни инсталации, които пресъздават трюм на пиратски кораб със заграбени богатства, морско дъно и килия с решетки с изглед към морето. В ресторанта на острова пък трима готвачи се грижат на гостите да бъдат предлагани отбрани ястия по стари бургаски рецепти. Менюто е богато на морски деликатеси и риби.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна