Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зона Култура фест продължава с разнообразна програма между 27 май и 1 юни

Снимка: www.dnevnik.bg

27 май

Фабрика за градско изкуство (стокова борса „Зимница“, ул. Владайска река 204)

РЕ>ЛА>КС е проект, обединяващ артисти и публика с идеята за вдъхване на нов живот и преосмисляне на изоставени места и вещи. Проектът предвижда временни художествени намеси в обособени столични пространства с цел изграждане на кътчета за отдих. Проектът цели да пренесе домашния уют в динамичната градска среда чрез поставянето на мебели, нехарактерни за улицата. По време на работилницата млади дизайнери ще ги трансформират като им придадат нов вид и функция. Важна част от проекта е да се развива чрез активността на хората и те да участват пряко в облагородяването на града. Уъркшопите ще бъдат с различна тематика и ще се провеждат всеки ден от 26 май до 31 май между 15:00 и 19:00 часа.

Communication room (ул. Константин Стоилов №2)

На 27 май фестивалът ще постави акцент и на литературното изкуство. Трима автори – Боби Петров, Мария Куманова и Нинко Кирилов, ще четат специално за посетителите на фестивала свои нови и не толкова нови текстове в рамките на ZONA CULTURA fest. Датата е 27 май, а началният час – 19:00 часа.

Хладилен завод, голяма зала (ул. Индустриална 11)

В 20:00 часа ATOM театър ще представят пред публика авторски спектакъл C A R N E M /от лат. - плът/ - много дефиниции изиграни в една дума. Авторите на спектакъла пресъздават пластика, движение и танц, което можете не само да видите, но и да усетите с всяка клетка на тялото. CARNEM e изживяване завличащо те в дълбините на емоции, желания и страхове. Дълбини на един корозирал ум, налагащ своя контрол над тялото. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

28 май

Хладилен завод, вътрешен двор (ул. Индустриална 11)

Точно в 19:30 в двора на Хладилен завод „Мраз“ ще се състои спектакълът „Каин“ – танцов пърформънс, който засяга темата за отношенията между хората извън пола. Базиран е върху притчата за Каин и Авел и по нататъшните интерпретации, в които смъртта на Авел се тълкува като метафора за разделянето на половете. Разглежда задълбочено отношенията между двамата братя, като така коментира актуални теми свързани с правата на хората с „различна” сексуална ориентация и вземането на превес на мъжкия рационализъм над женското начало.

Communication room (ул. Константин Стоилов №2)

В залите на фестивала Зона Култура, на ул. "Константин Стоилов" 2 се открива изложбата „Make me” на младия български артист Ангелика Радева. Ангелика е родена в София. Завършва Национална Художествена Академия тук, специалност Живопис при проф. Андрей Даниел през 2012 г. Продължава обучението си в University of Hertfordshire, специалност Изящни изкуства във Великобритания. Авторът представя 11 живописни платна, като блестящо демонстрира безкрайните изразни средства на не фигуралната, абстрактна живопис. Елементите на нейния образен език – точка, линия, петно, плоскост, цвят – в многобройни, често неочаквани комбинации помежду си, създават сложно и богато, пулсиращо пространство с неспирни метаморфози на „сгъстяване“ и на „разреждане“ на живописната субстанция. Това е едно официално изобретение на разширено и дръзко търсене с едно значително съдържание, откъсване от приетите конвенции и огледален образ на вътрешно усещане за хармония.

29 май

Communication room (ул. Константин Стоилов №2)

Кино изкуството също няма да бъде пропуснато – от 21:00 часа до 23:00 часа BACK IN TIME ще гостува на фестивала за градско култура и изкуство Zona Cultura с прожекции на студентски филми на разнообразна тематика в Communication room.

30 май

Фабрика за градско изкуство (стокова борса „Зимница“, ул. Владайска река 204)

Всеки от нас се е виждал в огледало. Как ти се отразяваш в града и как той се отразява в теб? Както градът може да има нокти, дух, сърце, така и човекът има в себе си храм, сметище, затвор. Докосни се до местата в теб, на които никога не си бил или рядко дръзваш да бъдеш. В една импровизирана градска среда потърси собствените си светлини и сенки - мястото, на което твориш себе си. Психодраматична Работилница и Работилница "Бадема" ще проведат съвместно тази провокация за сетива, мисли и въображение като част от Зона Култура Фест – вход 12 лв, а часове на провеждане 18:30 – 20:00 часа.

Фабрика за градско изкуство ще бъде натоварена този петък. 451 кв. м. Независим е проект, който Театър АТОМ осъществява за втора година. Идеята на проекта е да обедини на едно място независими артисти и организации от различни сфери на изкуствата, които в творчеството си да изходят изцяло от духа и атмосферата на дадено пространството. Тази година 451 кв. м. Независим дава платформа на над 30 артисти в пространството на Фабрика за градско изкуство в рамките на Зона Култура фест. Събитието ще бъде един своеобразен четири часов маратон стартиращ в 20:00 ч. и приключващ в 00:00 ч., в който публиката ще може да циркулира из всички етажи на сградата и свободно да се включва в провокациите подготвени от артистите. Акциите, които ще се покажат от 20:00 ч. до полунощ на 30 май, са пърформативни, мултимедийни, движенчески, танцови, музикални. Вечерта приключва с парти, на което всички зрители ще могат да се срещнат с артистите, да се запознаят с тях и да споделят усещания от вечерта.

31 май

Фабрика за градско изкуство (стокова борса „Зимница“, ул. Владайска река 204)

На 31 май, събота, от 11:00 до 18:00 часа магазин „Импресия“ ще направи демонстрация на разнообразни ефекти върху текстил със спрей и бои на Марабу.

Хладилен завод, голяма зала (ул. Индустриална 11)

В голямата зала на Хладилен завод от 13:00 до 14:00 часа Playback театърът е подготвил импровизационно представление, базирано на личните истории на хората от публиката. То има структура, форма и  ритъм, но няма сценарий. Актьорите използват умението си да слушат, да вникват в преживяванията на другите и креативността си, за да „върнат обратно” разказаните истории. На живо и спонтанно се изпълнява и музиката към тях. Playback театърът дава възможност на всеки да избере ролята си- дали ще е участник, главен герой или зрител. От 15:00 часа пък Нина Орлинова организира театрални провокации с елементи на психодрама, така че да се покрие широк спектър от театралното изкуство.

Communication room (ул. Константин Стоилов №2)

На 31 май Евелин Димитров ще представи графика с интересното име „Светлина от сенки“. Евелин е млад автор, завършил Художествената гимназия „Илия Петров“, а след това защитава бакалавърска и магистърска степен в Национална художествена академия, София, специалност Графика.

1 юни

Communication room (ул. Константин Стоилов №2)

В деня на детето от 12:00 до 15:00 часа Rockacoca ще се включи в програмата на Зона Култура фест, показвайки Светът такъв, какъвто го виждат те, а именно техния ‘Custom World’, в който ежедневни и добре познати предмети се трансформират в нещо интересно, уникално и с друг заряд. Малките посетители пък ще могат да участват в уъркшоп по Анимация – Rockacoca Art School, където да създават шантави герои, да разкажат история в анимация или да смесят два стила в трети. Уъркшопът е подходящ за деца и младежи между 8 и 12 г. и е напълно свободен.

Фабрика за градско изкуство (стокова борса „Зимница“, ул. Владайска река 204)

Между 12:00 и 18:00 часа социалният клуб Social Sofia организира разнообразни събития, за свободното време на своите членове, като на/ фокус са реалните срещи и пълноценното живо общуване. Събитието ще се проведе във Фабрика за градско изкуство на Сточна гара – място, където ще случват всичко, което им хрумне, така че всеки да може да стане част от Social Sofia и да разнообрази живота си.

Събитията от програмата на фестивала Зона Култура, заедно с подкрепата на Столична община имат за цел да превърнат София и Югозападен регион в „Европейска столица на културата 2019“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна