Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко подписва икономическата част от споразумението за асоцииране с Европейския съюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко заяви, че икономическата част от споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз трябва да бъде подписана веднага след встъпването му в длъжност.

Политическият раздел беше подписан през март. Отказът на предишните украински власти да подпишат споразумението през ноември стана повод за избухване на кризата в бившата съветска република. Пред Съвета за сигурност на ООН руският представител в организацията Виталий Чуркин предложи генералният секретар Бан Ки-мун незабавно да се включи в усилията за прекратяване на насилието в източна Украйна. Той изрази съжаление, че някои членове на Съвета за сигурност продължават по всякакъв начин да оправдават силовите действия на властите в Киев.

Украйна няма да купува руски газ заради високите цени. Вместо това, страната се надява на реверсивни доставки от Европа и на втечнен природен газ от САЩ,  заяви победителят на президентските избори в Украйна.

Американският президент Барак Обама ще се срещне с избрания президент на Украйна Петро Порошенко на 3-ти юни във Варшава, съобщи руският вестник "Комерсант", позовавайки се на свои източници. Информацията е била потвърдена без допълнителни подробности и пред ИТАР-ТАСС от пресслужбата на Съвета за национална сигурност към Белия дом. Европейската обиколка на Обама предстои от 2-ри до 7-и юни и ще включва Полша, Белгия и Франция.

Петро Порошенко съобщи пред германския вестник "Билд", че ще обсъди с руския си колега Владимир Путин варианти за успокояване на кризата и постигане на мир. Кога и къде ще бъдат тези разговори, за момента не е решено. В интервюто Порошенко заявява още, че срещу неговата страна се води война и за да сложи край на този терор, ще смаже бунтовниците в Източна Украйна.

Путин ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, американския президент Барак Обама и други лидери, за първи път след избухването на кризата в Украйна. Това ще се случи във Франция, при отбелязването на годишнината от Десанта в Нормандия през 1944-та година, отбелязва Ройтерс. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е заела твърда позиция срещу анексирането на Крим от Русия, отчасти заради уроците от двете световни войни. Тя обаче добави, че е жизненоважно да се продължи да се разговаря с Москва, предаде Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна