Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки вярващи присъстваха на празничната литургия за Възнесение Господне

Снимка: Ивайло Михайлов

Десетки вярващи присъстваха на празничната Света литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски", с която Българската православна църква отбелязва празника Възнесение Господне. Тя беше известена с 30-минутен камбанен звън и отслужена от Тивериополския епископ Тихон.

Тази година Православната църква чества Възнесение Господне - Спасовден на 29-и май. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден.

Според християнските вярвания след възкресението си Иисус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден. 

В средновековната крепост Царевец във Велико Търново свещеници от различни епархии в страната отслужиха тържествена литургия за храмовия празник на възстановената Патриаршеска църква "Възнесение Господне". Сред тях беше отец Добромир, преподавател по богословие във Великотърновския университет: От Свещеното писание на тоя празник ние знаеме, че Христос като се възнася на небето казва на своите апостоли, че ще бъде с тях во веки, че ще им изпрати Светия дух - утешителят, който ще прибъдваме в църквата. Така че Възнесението е заключителният акт на Спасението, защото именно когато Той стана човек, съедини божествената си природа с нашата човешка и по този начин Той ни спаси, Той ни изкупи, за да можем ние да станем като Него - богове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна