Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Множество сигнали за проблеми заради проливния дъжд в София

| обновено на 29.05.14 в 21:29
Снимка: БГНЕС
Постъпили са общо 81 сигнала за наводнени места и приземни етажи в Столична община вследствие на обилните валежи през последните часове над София, съобщиха от пресцентъра на общината. От сигналите десет са свързани със сгради на училища и детски градини, където е установено около 5 сантиметра вода в приземни етажи. За момента в МВР няма данни за пострадали хора в столицата заради дъжда. В София пожарната е реагирала на всички постъпили сигнали за проблеми.

Наводнена е метростанция "Джеймс Баучер" в София, както и няколко детски градини в центъра на града. Тежко остава положението в подлеза на НДК и в подлеза на кръстовището на булевард "Гоце Делчев" и булевард "България". На двете места нивото на водата е достигнало около 10-15 сантиметра. Там обаче са изпратени екипи на пожарната, които да отводняват районите. Вследствие на поройния дъжд са се наводнили и приземни помещения в зала "България", както и част от магазините в подлеза на Министерски съвет.

Най-тежко тази вечер е било в столичния квартал "Лозенец", обобщават от Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Там е имало сериозно проблеми заради непочистени шахти и невъзможност водата да се оттича. В "Младост" проблеми имаше в местата, на които се извършваха строителни работи по столичното метро. В центъра е получен е получен сигнал за паднало дърво, което е затруднявало движението.

Около 50 служители на пожарната са работили по отстраняване на щетите от наводненията в София.

Движението на трамваите по линиите вече 10 и 5 е възстановено, съобщиха от Центъра за градска мобилност в София. Главният диспечер Стоян Атанасов предупреди, че е обявен код "жълто" за продължителни валежи и призова автомобилите да не се движат в лентите за градски транспорт.

Вече възстановихме движението по десета трамвайна линия до "Хладилника". Също възстановихме и пета трамвайна линия до "Княжево". Там имаше проблем. Върху трамвайната линия имаше аварирал лек автомобил. В централната част се пооттече малко водата. Надлез "Надежда" и около банята имаше проблеми. Водата беше някъде около трийсетина сантиметра. Вече се движим. Трамваите се движат малко по-бавничко. Сега проблемът е само по "Константин Величков" и той не толкова да ни пречи времето, а леките автомобили, които се движат върху трамвайната линия. Колегите се оплакват, че по "Цариградско шосе" е същото. Молбата ми е към всички, които се движат в момента, да бъдат така добри поне по буслентите по големите булеварди да не се движат с леките автомобили, защото това допълнително ни затруднява. Сега опашката е до разклона за алея "Яворов". Върху обособеното трасе, по което трябва да се движат автобусите има поне 100 коли. Знаем, че заради времето се натрупаха такива големи опашки. Всички сме изнервени, но да бъдат така добри всички участници в движението да спазват правилата и да не се движат върху трамвайните трасета и върху обособените трасета, защото това допълнително затруднява градския транспорт. Водата е някъде десетина сантиметра под моста на "Въздишките". Там се събира най-много вода, но се оттича водата. Не е толкова страшно. Създава се организация. Непрекъснато има дежурни екипи, обаче допълнителните субективни фактори - това е движението и съзнанието на участниците в движението в столицата, каза Атанасов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна