Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители от Спешната помощ в София протестираха в подкрепа на директора си

| обновено на 30.05.14 в 12:32
Снимка: БГНЕС


Над 90 работещи в столичния Център за спешна медицинска помощ са подали заявления за оставка до тази сутрин, съобщи д-р Ангел Ангелов, директор на Дирекция "Медицински дейности".

Около 50 служители на Центъра се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването с искане за оставката на министър Таня Андреева. Протестът продължи около час. Представител на ведомството излезе и връчи на протестиращите писмо от името на Андреева, с което тя кани служителите на спешния център в София на среща в здравното министерство в понеделник. Здравните работници обаче подчертаха, че въпреки поканата за разговор, искането за оставка остава. 

Протестиращите носеха лентички с надпис "Оставка" на гърдите си и плакати, на които пишеше "Стига с лъжите. Докога?", "Хора, подкрепете ни, ние работим за вас" и "Не на уволнението на ръководството на спешна помощ - София".

За да очертае проблемите в спешната помощ, д-р Милена Димитрова, главна сестра в Центъра за спешна медицинска помощ в столицата, обясни, че според данни, получени тази сутрин от Медицинския университет в София, 38 лекари са били със специалност "Спешна медицина", като спешните центрове в страната са 28, за периода 2008-2014-а година. 

По-рано сутринта служителите от нощната смяна в столичния спешен център се събраха пред сградата на звеното в подкрепа на своя директор д-р Георги Гелев. Неговата оставка беше поискана от министъра на здравеопазването в понеделник заради много инциденти с пациенти, станали след закъснения на линейки. Въпреки демонстрацията, не е била спирана дейността по оказване на спешна помощ.

Крайно време е в България да се даде дефиниция що е то спешност, да има достатъчно финансиране на спешната помощ, защото това е тежък и стресиращ труд, казват лекарите, медицинските сестри и шофьорите на линейки. Според тях смяната на ръководството на Центъра за спешна медицинска помощ няма да доведе до нищо ново. Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов подкрепи протестиращите. Според него най-сериозният проблем е липсата на кадри в системата.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна