Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакцията на присъдата на Цветанов показва колко е ерозирало отношението към институциите

Реакцията на присъдата показва колко е ерозирало отношението на хората към институциите и държавността. Това заяви журналистът от БНР Силвия Великова по повод коментарите за оказан натиск върху съда да произнесе осъдителна присъдата за бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за престъпление срещу правосъдието:

Каквато и да беше присъдата и осъдителна, и оправдателна, тя нямаше да бъде подмината без коментари за натиск. Ако Цветанов беше оправдан, щеше да бъде казано: „Ами, да, с техния властови ресурс, те са упражнили натиск над съда и той не е посмял да го осъди“. Сега виждаме обратния вариант - Цветанов е осъден, внезапно е забравил, че се извини на българския съд само преди седмица и че вярва, че няма невинен човек в затвора, но ето, тази присъда е променила неговото мнение.

Великова, която е съдебен репортер в БНР, допуска, че защитата на Цветанов е очаквала осъдителната присъда: 

Допускам, че наистина защитата на Цветанов е била подготвена за осъдителна присъда, защото незабавно беше оповестен този аргумент за високопоставен, достоверен източник, който им е казал, че това ще се случи в съдебната зала. 

Не само германският защитник на Цветанов, но и българският му адвокат е очаквал присъдата, допълни Великова:

Вчера във всички изнервени коментари Менко Менков - българският адвокат на Цветан Цветанов, каза, че жалбата срещу осъдителната присъда  е била написана, далеч преди тя да бъде произнесена. Така че очевидно повече от един човек знае каква присъда ще бъде постановена. Тяхното обяснение е, че те до последно са вярвали, че съдът няма да се поддаде на натиск.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени