Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 100 души от село Априлово в община Попово са блокирани по домовете си

Критична е била обстановката през изминалата нощ във Велико Търново и Габрово заради наводненията

| обновено на 31.05.14 в 15:13
3
Мост в с. Първомайци
Снимка: Катя Чорова

Критична е била обстановката през изминалата нощ във Велико Търново и Габрово заради наводненията там. Това съобщи директорът на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов:

Тази нощ в областите и градовете Велико Търново и Габрово имаше малко усложнена обстановка. Наложи се щабовете на градовете да бъдат събрани, всички служби да се задействат, в резултат на което към момента обстановката се нормализира. Наводнени са десетки къщи в Габрово и Велико Търново. За радост, нямаме загинали, няма пострадали хора. В село Априлци, Търговищко, е имало наводнение, като причината е преливник на язовирна стена при язовир "Росица". Нямаме загинали и пострадали. Има наводнени селскостопански дворове, земеделска техника и осем избени помещения на къщи.

Нивото на река Янтра във Велико Търново спадна, след като през нощта надхвърли критичните 8 метра в старата част на града В 3 часа през нощта река  Янтра заля  двора на църквата "Свети 40 мъченици"", но не наводни самия храм. Заради критичната ситуация в крайречния район в старата част на града кметът  Даниел Панов свика общинския кризисен щаб и бяха въведени непрекъснато наблюдение на реката и постове в критичните участъци. В момента нивото на Янтра е 6 метра и не създава опасност за наводнения. Придошлите води затлачиха  с дънери и клони мост в село Първомайци, община Горна Оряховица. Движението по моста веднага беше спряно, за да се разчистят със специализирана техника наносите и да се предотвратят наводнения в селото. Продължава почистването на моста, но вече е осигурена проводимост на реката и тя не застрашава населението. Екипи на службата за пожарна безопасност и защита на населението са участвали в отводняването на приземни етажи на 5 къщи във Велико Търново и град Елена.

Близо 100 души от село Априлово в община Попово са блокирани по домовете си заради наводнение предизвикано от изпускането и преливането на язовирите в селата Росина и Пресиян. Приливната вълна тази сутрин е наводнила част от избените помещения и селскостопански сгради в по-ниските части на селото. Застрашените жители за преместени на безопасно място, поясни заместник кметът на община Попово Трифон Трифонов.

В Априлово са откъснати 28 къщи, от които осем са наводнени, хората своевременно са евакуирани. В момента с машини с висока проходимост и с лодки закарахме хляб и продукти на хората от  откъснатите къщи в село Априлово.

Дворовете на 15 къщи в шуменския квартал Макак са залети с вода, съобщи Красимир Косев - специалист "Гражданска защита” в общината. Причината са придошлите води на река Мътнишка. Наводнено е мазе на една от къщите, но няма пострадали хора или животни. Река Мътнишка е повишила сериозно нивото си и в село Мадара. Залят от водите е и един от мостовете в населеното място. Красимир Косев коментира, че това е станало заради построен преди години бетонен бент, който сега спира високите води и те са покрили мостовото съображение. На място е пристигнала комисия, която ще търси решение на проблема. За момента няма къщи или дворове, които да са залети от придошлата вода. Язовирите в селата на община Шумен за  момента не създават проблеми.

С 16 см е спаднало нивото на река Осъм в Ловеч и тази сутрин то е било 150 см. В Троян са измерени 122 см при 126 вчера. Нивото на река Вит в Тетевен се е покачило с 23 см, като днес то е 176 см. С над 20 см се е увеличило нивото на река Черни Вит. Най-обилни през последното денонощие са били валежите в района на Черни Осъм - 35 литра на кв.м. В Априлци са измерени 27,4 л/кв.м, в Тетевен 23 л/кв.м, в Ловеч 17 л/кв. м. Няма данни за паднали градушки в областта, както и сигнали за пострадали хора, наводнени жилища и пътни участъци, съобщиха от Гражданска защита.

Валежите в Габрово, които продължават повече от 40 часа, нанесоха поражения на пътната инфраструктура, активизираха свлачища, предизвикаха преливане на дерета и наводнения. Паднали са 95 литра дъжд на квадратен метър. В общината няма бедстващи хора и наводнени жилищни помещения, но има опасност водата да нахлуе в домовете на хората от ул. "Бодра смяна" в града. Аварийни екипи почистват улиците, по които наносите пречат на движението. Запълват се участъците с изронена настилка. По пътя към връх Шипка има пропадане, което е сигнализирано. Десетки са сигналите за наводнени мазета и приземни етажи, на които вече е отреагирано. Деретата, които преливат, са пълни с автомобилни гуми и предмети от бита, посочиха след обходи на място екипите от общинския щаб. Отпадъците, захвърлени в коритата, не за първи път създават предпоставки за наводнения. Засега няма опасност от прииждане на водите на река Янтра в Габрово /на снимката/, макар че нивото ѝ се е повишило с повече от 2 метра. В язовир "Христо Смирненски" има достатъчно свободен обем и не се налага да се изпуска.

Близо 70 литра дъжд на квадратен метър паднаха през последните 48 часа над Хасково, информираха от метеорологичната обсерватория. Въпреки обилните валежи, в областната противопожарна служба са получили само сигнали за наводнения в складовата база край Хасково. Около 60 литра дъжд на квадратен метър се е излял в Разградска област през последното денонощие. Няма опасност от преливане на водоеми. Превантивно се извършва изпускане само на най-големия язовир в района „Бели Лом”, въпреки че количеството вода в него е наполовина от обема му. Отводняват две мазета на къщи в град Цар Калоян. 
Информацията е на кореспондентите на БНР в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна