Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнал Мъстънов: Няма опасност от преливане на язовири в Ловешка област

Няма опасност от преливане на язовири в Ловешка област. Това съобщи заместник-областният управител Юнал Мъстънов след извършена проверка на водоемите заради  обилните валежи през последните дни.

Според Мъстънов, всички язовири в са в контролируем  обсег, но има такива, които са в критично състояние. Той даде за пример язовир Малка Желязна, който преля след поройните дъждове в началото на месеца и заля пътя София – Варна край село Български извор. В момента  в този водоем, както и другите два в критично  състояние - язовирите Априлци и Полето - има свободни обеми  и няма опасност за населението. Значително се е покачило нивото на най-големия в областта язовир -  Сопот, но той е под постоянно наблюдение, изпуска се периодично  и все още е под критичното ниво.

Мъстънов каза още, че общините не са взели под внимание препоръките от областната администрация, направени след предишната проверка на състоянието на водоемите. 

Ще бъда критичен към всяка една община, ако не се вземат мерки. Още когато станах заместник-областен управител им казах всички дерета и обходни канали да бъдат почистени, но тава не се изпълнява. Ако ние направим Бисер номер две тук, ще падат глави и аз ще си подам оставката веднага.

За да се реши проблемът с язовирите, те трябва да се отдадат на концесия с дългосрочни 20-30 годишни договори и отговорността за тяхното състояние да носят концесионерите, смята Мъстънов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна