Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският крал Хуан Карлос ще абдикира в полза на сина си

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Испанският крал Хуан Карлос ще абдикира в полза на сина си Фелипе, съобщи Ройтерс, като цитира премиера на страната Мариано Рахой: Негово величество крал Хуан Карлос току-що ми съобщи решението си да абдикира и да започне процедура по наследяването на трона. Крал Хуан Карлос е убеден, че това е най-подходящият момент, за да се извърши промяната в ръководството на страната и предаването на короната на принца на Астуриас.

Рахой каза още, че за утре е свикал извънредно заседание на правителството. Очаква се крал Хуан Карлос да съобщи лично мотивите за решението си. Абдикацията ще стане официална, след като бъде внесена съответна поправка в конституцията на Испания, която позволява на монарха да се отказва от короната. 

76-годишният крал Хуан Карлос е начело на испанската монархия близо 40 години, като по време на управлението успя да постигне гладък преход към демокрация след диктаторския режим на Франсиско Франко. В последните години обществената подкрепа за него намаля след редица скандали и подозрения в корупция сред членовете на кралското семейство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени