Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР ще обсъди цените на топлинната енергия от 1-ви юли

Снимка: БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще проведе открито заседание, на което ще бъде обсъден доклад за утвърждаване на цени на топлинната енергия за следващия ценови период от 1-ви юли. На заседанието трябва да бъдат определени и преференциални цени на тока от комбинираното производство на толофикациите. 

ДКЕВР предвижда увеличение на цената на топлата вода за столичани с 11,6 на сто. За Русе планираното увеличение на топлоенергията е 18,9 на сто, за Пловдив - малко над 10 на сто, а за Плевен с около 4 на сто.  В Бургас, Варна и Враца предложението е за увеличение съответно със 7, 11,5  и 10 на сто. 

Окончателното решение ще бъде взето на закрито заседание в края на месеца.

Миналата седмица ДКЕВР поиска намаляване на цената на електричеството, произвеждано от "Марица-изток" 1 и "Марица-изток" 3, съответно, с 30 и с 20 на сто. От регулатора са установили, че договорите с тези две централи не са съвместими с новите европейски изисквания за конкуретни пазарни условия и че поставят тези тецове в по-изгодно положение спрямо настоящи и бъдещи участници на пазара на ток.

Според комисарите законовите задължения на НЕК да изкупува електроенергия от "Марица-изток" 1 и 3, както и от ВЕИ, не са съобразени с реалното потребление на ток у нас, а енергията, продадена чрез тези договори, е изключително скъпа. 
От регулатора ще предложат на ресорния министър законови промени, чрез които ДКЕВР да определя годишните количества енергия от ВЕИ, които да бъдат изкупувани на преференциални цени. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!