Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещерата Леденика посреща летния сезон с кинозала и обновени екопътеки

БНР Новини
Снимка: БТА

От началото на месец юни пещерата Леденика се превръща във водещ туристически център с много атракции и забавления за малки и големи. Това е една от най-старите пещери, използвани от хората на територията на България. Има сведения, че още преди четири века овчарите я използвали като хладилно помещение, за да съхраняват добитото мляко от стадата си. Пещерата, разположена във Врачанския Балкан, е забележителна със своите десет зали, разположени последователно върху 320 м. дължина. Известна е с интересните си карстови форми, създадени от природата в продължение на хиляди години.

Името ѝ се дължи на „Преддверието” – първата зала на пещерата, където се издига огромна ледена колона, обградена от ледени образувания. Леденика е благоустроена за туристи още през 1961 година, а оттогава до днес е най-посещаваната природна забележителност в района на Врачанския Балкан. Пещерата и пространството около нея са на път да се превърнат в голям атракционен център, снабден с високотехнологични и скъпи съоръжения. Това става възможно след изпълнението на амбициозен проект на община Враца с участието на еколози от Природен парк Врачански Балкан. „С много неща ще изненадаме туристите, дошли да преоткрият пещерата Леденика това лято”, казва Оля Генова, участник в екипа, представил проекта за пещерата на град Враца.

Снимка: БГНЕС
„Вече има изграден голям амфитеатър и нов информационен център, а скоро ще бъдат показвани и 5D кино прожекции в галериите на самата пещера. Така посетителят напълно ще се потопи във филма, ще има движение на седалката, дъжд ще ни вали, сняг ще ни вее. Всичко е готово и от началото на юни започват такива прожекции. Около пещерата има въжена градина, стена за скално катерене, амфитеатър, на който ще се изнасят представления за посетители от различни поколения. В самите галерии ще показваме светлинно шоу. Целта ни е превръщането на Леденика в нов вид туристическа атракция, с която да бъдат привлечени още туристи и да останат поне за ден повече на територията на нашия град. Цялото обновление струва около два милиона евро. Помислено е и за опазването на биоразнообразието вътре в самата пещера. За да не се смущават пещерните обитатели – прилепите и насекомите, сме разположили атракциите само около входа на Леденика. С това се надяваме също да регулираме безразборното влизане и движение в галериите. Замисълът ни беше да изградим атракционите в един стил, т. е. да имат екологична и спортна насоченост. Освен въжената градина и стената за спортно катерене, в близост до входа на Леденика сме се погрижили да има две тематични добре обозначени екопътеки. Едната сме нарекли „Карст и биоразнообразие”, другата е „Планинарство за начинаещи”. Дори самият път към пещерата трябва да носи приятно преживяване и да разкрива живописната гледка към Врачанския Балкан. Искаме да събудим любопитството на посетителите и да ги ориентираме, какви красоти крие природата на страната ни. Затова наоколо поставихме информационни табели, където съобщаваме за останалите природни паркове, по-малко познати на туристите. За любопитните посетители сме поставили информационни табла с класация на пещерите в България. От нас те ще научат коя е най-релаксиращата, най-красивата, най-голямата или пък най-облагородената пещера в България.”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!