Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел предупреди Русия за по-строги санкции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заплаши Русия с нови санкции, ако продължи да влошава ситуацията в Украйна. Тя призова руския президент Владимир Путин да се срещне с украинския си колега Петро Порошенко за изясняване на проблемите.

В реч пред Бундестага Ангела Меркел обясни защо предстоящата среща на седемте най-развити индустриални държави ще се състои без Русия. По думите й това е среща на държави, които освен че са близки по икономическо значение и развитие, споделят и еднакви морални и човешки ценности.

Канцлерът призова Москва да използва влиянието си в Източна Украйна, за да бъдат спрени сепаратистите и предложи от трибуната на Бундестага да се състои скорошна среща между президентите Путин и Порошенко. Меркел защити политиката на тройно търсене на решение, което включва подкрепа на Украйна, дипломатическо потушаване на конфликта и диалог с Русия. 

Освен по проблемите в Украйна на срещата си в Брюксел Г-7 ще обсъдят и реформите в пазара на труда. Най-наболелият проблем остава високата младежка безработица. Дискусии ще има и по и атомната програма на Иран и гражданската война в Сирия. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна