Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестинската власт реагира остро на намерението на Израел да построи нови заселнически домове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел възнамерява да построи нови 1500 нови заселнически домове на Западния бряг, съобщиха израелските медии. Информацията се появи след сформирането на палестинско правителство на единството, което включва ислямистите от "Хамас", противопоставящи се на съществуването на израелската държава. 

Според Радио Израел министърът на благоустройството е обявил нови поръчки за построяване на домовете в редица еврейски селища, разположени върху земя, която палестинците искат за създаване на бъдещата си държава.

Реакцията на това решение не закъсня.

Палестинската власт поиска от Вашингтон да вземе сериозни мерки срещу изразеното от Израел намерение. Време е американската администрация да предприеме сериозни стъпки срещу действията на израелското правителство, заяви Нимр Хамад - съветник на палестинския президент Махмуд Абас. Осъждаме остро това решение, което потвърждава, че премиерът Бенямин Нетаняху е лъжец и не се интересува от идеята за намиране на решение със съществуването на две държави, каза още той.

От своя страна говорителят на палестинския президент Набил Абу Рудейна предупреди, че палестинците ще отговорят по безпрецедентен начин на тази стъпка, без да уточнява какъв. Той добави, че Израел трябва да разбере, че заселническата му политика е неприемлива.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна