Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Франция ще бъде отбелязана 70-ата годишнина от съюзническия десант в Нормандия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

18 световни лидери ще участват днес в честванията на 70-ата годишнина от съюзническия десант в Нормандия. Срещата обаче е помрачена от обтегнатите отношения между Запада и Русия заради украинската криза.

Преди честванията във Франция, лидерите на развитите страни от Г-7 се събраха за първи път от години без Русия и се разбраха да наложат нови санкции на Москва, ако тя не изпълни препоръките по отношение на Украйна през следващите седмици. 

Вчера руският президент Владимир Путин се видя с британския премиер Дейвид Камерън и с френския президент Франсоа Оланд. Камерън обяви, че предал на руския лидер ясно послание, че трябва да прекрати намесата си в Украйна и да работи с новоизбрания президент Петро Порошенко. След срещата между Оланд и Путин нямаше изявления, но двамата са се поздравили сърдечно на стъпалата на Елисейския дворец, отбелязват информационните агенции. Среща между Владимир Путин и Барак Обама не се предвижда, но руският президент ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел.

Преди 70 години 130 хиляди военни дебаркират в Нормандия в ранното утро на 6-и юни 1944-та г. Над 3000 губят живота си до края на деня.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна