Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от СУ "Св. Климент Охридски" разработиха мобилно приложение, което заменя всички дистанционни управления в дома

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" разработиха мобилно приложение, което заменя всички дистанционни управления в дома. Изобретението бе показано на бизнес изложението "Изгряващи звезди" 2014.

Това приложение може да замени дистанционните не само за телевизора, но и за музикалната уредба, климатика и дори за осветлението, като събере всичко това в командите на мобилния телефон, разказва Радостина от екипа, автор на разработката:

Нашият продукт е универсално дистанционно управление под формата на мобилно приложение за телефони. Работи по същия начин, по който работят обикновените  дистанционни. Използва се вграденият инфрачервен порт на новите телефони и с инфрачервени лъчи могат да управляват всички електроуреди, които имаме в дома, в офиса, навсякъде. Аз имам в къщи четири дистанционни на масата си и не искам да имам толкова. Имам телефон, с който мога да си управлявам съответните електроуреди. Хубавото е, че в това приложение могат да се направят допълнителни софтуерни екстри, които не са присъщи за обикновените дистанционни управления. Ние можем да си разместваме бутоните, да ги преименуваме, да избираме как да изглеждат, да комбинираме няколко дистанционни. Направили сме маркетингово проучване. В момента имаме седма версия активна, пусната в Google. Базовата функционалност на приложението е безплатна, а допълнителните софтуерни екстри, за които споменах, ще се заплащат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна