Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Нормандия се провеждат честванията на 70-ата годишнина от съюзническия десант

Нормандия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

19 държавни ръководители и 1800 ветерани от Втората световна война се събраха във френската област Нормандия за честванията на 70-ата годишнина от съюзническия десант за освобождаването на Европа. Тържествата бяха предшествани от поредица от дипломатически срещи в Париж между западните лидери и руския президент Путин с акцент върху украинската криза.

Френският  президент Франсоа Оланд откри честванията в Нормандия с церемония на мемориала в Кан, където специално бяха почетени и цивилните жертви на Втората световна война. Франция, преживяла варварщината на войната, е длъжна да опазва мира навсякъде - каза в речта си Оланд, споменавайки днешните жертви на тероризъм и военни конфликти.

Следобедната международна паметна церемония за съюзническия десант ще събере заедно ръководителите на САЩ, Европа и Русия въпреки хладните отношения с руския президент Владимир Путин заради украинската криза. Паралелно с честванията продължават и дипломатическите срещи: предвиден е разговор на Путин с германския канцлер Ангела Меркел. Сред поканените е и новоизбраният украински президент Петро Порошенко. След снощния си разговор с Путин британският премиер Дейвид Камерън призова Русия да признае избора на Порошенко и да работи с него.

Над 1500 души участват в охраната на официалните гости по време на честванията.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна