Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черешова задушница e

Днес е втората голяма задушница през годината -  Черешова, наречена така заради най-популярния плод по това време. На този ден се отслужват литургии в памет на починалите, посещават се гробовете на близките, раздава се варено жито, хляб и череши.  Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.            

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. 

От Столичната община и от други местни управи в страната се осигурява допълнителен транспорт.

От 08.00 до 16.00 часа в София се разкрива временна трамвайна линия 1А с маршрут: кв. "Иван Вазов"  до кв. "Орландовци" Ще бъдат пуснати и допълнителни автобуси  83А и 108 А, които ще се движат  за гробищен  комплекс "Бакърена фабрика". Автобусите с номер 63 ще  пътуват по временно разписание „Задушница” (за комплекс "Боянски гробища").  

Ще работят временни автобусни линии  18 А, 79 А, 86 А и  90 А за обслужване на гробищни паркове  “Централни гробища” и “Малашевски гробища”. Дежурните служители от “Пътната полиция”  ще насочват автомобилите на гражданите за паркиране в районите около гробищните комплекси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна