Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на Хашим Тачи е смятана за фаворит на предсрочните избори в Косово

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жителите на Косово гласуват днес на предсрочни парламентарни избори. Въпреки призивите на Белград да участват в гласуването, етническите сърби на север се заканиха да го бойкотират. Според социологическите сондажи, Демократическата партия на Хашим Тачи вероятно отново ще спечели изборите. Основен съперник на Тачи за премиерския пост е лидерът на опозиционния Демократичен съюз на Косово Иса Мустафа.  

Според оценките на мнозина анализатори на политическите процеси в Прищина, очакваните днес предсрочни парламентарни избори могат да се окажат едни от най-важните в живота на най-младата балканска държава. На тях е поставен на тест курсът на управляващата вече седма година Демократична партия на Косово на премиера Хашим Тачи. Според мнозина, изборите ще бъдат тест за настроенията на гражданите дали са доволни от кабинета и как възприемат постигнатото от него с помощта на европейската дипломация споразумение за подобряване на отношенията между Косово и Сърбия. Залогът на тези избори остава да се види дали ще гласуват сърбите от Северно Косово, които не признават властите в Прищина и техните институции.

Белград изпрати вече ясно послание до своите сънародници, че трябва да гласуват, защото това е начинът да се попречи на албанския сепаратизъм. Призиви отправиха и от Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна