Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив се проведе първият по рода си "Крос на толерантността"

Снимка: БГНЕС

В Пловдив се проведе първият по рода си "Крос на толерантността". Колоната беше поведена от известни български спортисти, следвани от ученици и младежи от града и региона.

Участниците  в кроса преминаха покрай основните храмове на вероизповеданията в града в знак на протест срещу зачестилите напоследък у нас прояви на верска нетърпимост и нетолерантност, противопоставяне и омраза, обясниха инициаторите на проявата от Израелско-българския институт. Посланикът на Израел у нас Н. Пр. Шаул Камиса-Раз изтъкна, че България е избрана за провеждането на тази първа по рода си инициатива заради подвига на нейния народ, спасил българските евреи през Втората световна война, а Пловдив е символ на разбирателство между различните етноси, които живеят тук заедно:

България е страна на толерантност. За съжаление от време на време има неща, които са нетолерантни и затова ние сме тук, за да сложим отново нещата в релсите.

Аз съм имам на Джумая джамия. Надяваме се ние като мюсюлмани да живеем в една толерантна България и да живеем всички в разбирателство да няма никакви проблеми, обясни имамът.

Намерението на организаторите е събитието да стане ежегодно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени