Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валтер Щайнмайер изрази предпазлив оптимизъм относно разрешаването на кризата в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер изрази предпазлив оптимизъм относно изгледите за разрешаване на кризата в Украйна в голямо интервю пред неделното издание на берлинския вестник "Тагесшпигел". Във вторник той, заедно с полския си колега Сикорски заминават за Санкт Петербург за разговори с руския външен министър Лавров като първи етап от нова дипломатическа совалка в търсене на дипломатическо решение на конфликта в Украйна. 

Франк Валтер Щайнмайер заяви, че решението на конфликта в Украйна изисква период от време, но някои политически сигнали от последните дни дават основание за предпазлив оптимизъм. Това е поемането на властта от новия украински президент Порошенко, както и първият директен контакт между него и руския президент Путин. Истински напредък може да бъде постигнат обаче само чрез директни преговори между Москва и Киев. Това е посланието, с което той и полският му колега Сикорски заминават във вторник за Санкт Петърбург.

Украинското правителство трябва да действа много внимателно и предпазливо във военните си акции срещу проруските сепаратисти. Прекаленото използване на военна сила може да има и обратен ефект и да доведе до още по-голяма подкрепа за сепаратистите, предупреди той.

Същевременно Щайнмайер призова Русия да даде своя принос за стабилизирането на Украйна като се разграничи от всички искания за отцепване на региони от страната и положи усилия за спиране на притока от оръжия и въоръжени лица през границата с Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна