Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Руският печат акцентира върху вчерашната среща на премиера Пламен Орешарски с американските сенатори Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, след която премиерът обяви, че България е спряла работата си по проекта "Южен поток".

Американците спряха "Южен поток" в България, пише вестник Росийская газета.

САЩ нанесоха удар на "Южен поток", посочва вестник Комерсант. България, която досега се противопоставяше на опитите на Европейския съюз да попречи на строителството на руския газопровод, се предаде под натиска на САЩ. За "Газпром" това е заплаха да се замрази проекта за доставка на газ в Европа без преминаване през Украйна.

На българското решение обръща внимание и вестник Ведомости. След среща с делегация от американски сенатори, сред които бе и републиканецът Джон Маккейн, премиерът на България Пламен Орешарски разпореди да се спре работата по проекта "Южен поток" до извършването на консултации с Еврокомисията, пише изданието.

Изправена пред критиките на Запада, България замрази строителството на "Южен поток", пише вестник Монд. Френският ежедневник отбелязва, че София е преустановила подготовката за изграждането на руско-италианския газопровод след критики от страна на Вашингтон и Брюксел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени