Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните вечери: Документални записи от Международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе - 2014 г.

Снимка: marchmusicdays.eu

Фестивалът „Мартенски музикални дни” в Русе е наистина „последният мохикан”, който удържа високото си художествено ниво и напълно отговаря на критериите, приобщили го в Европейската асоциация на фестивалите. European Festivals Associatio е професионална, неправителствена и неполитическа международна асоциация с нестопанска цел.
Основана е в Женева през 1952 г. от големия руски диригент Игор Маркевич и философа Денис дьо Ружмон с идеята за културна интеграция на страните в Европа след Втората световна война. В тази мрежа от артфестивали се попада трудно, членовете на EFA трябва да представят и пропагандират значителни културни ценности в хармония на локалното с глобалното.
За своята 54-годишна история, фестивалът в Русе е срещал публиката с много световни изпълнители, камерни формации и оркестри. В него съучастват най-известните български музиканти и състави. Чрез ефира на програма „Христо Ботев” и голямата радиоаудория има възможността да „присъства” на концертните събития. Две от тях в тазгодишното издание на ММД ще излъчим с документални записи - интегралът със соловите цигулкови сонати на Еужен Изаи, който изпълниха Светлин Русев и Теди Папаврами, и рециталът „Романс за флейта и пиано” на Патрик Галоа и Мария Принц (с творби от Роберт Шуман,Карл Райнеке и Габриел Пиерне).

20 юни, от 19.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени