Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем години затвор поиска прокуратурата за бившия шеф на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров

| обновено на 09.06.14 в 17:58
Снимка: БГНЕС

Осем години затвор за бившия началник на сектора за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров поиска прокурорът Валентин Вълков по наказателното дело, което приключва във Великотърновския окръжен съд.

Тодоров е подсъдим за нерегламентирано изнасяне на информация за оперативни разработки на антимафиотите и за досъдебни производства, като в част от случаите е разгласил държавна тайна. Обвиненията са и за престъпления против правосъдието и злоупотреба със служебно положение. Според прокурор Валентин Вълков в продължилото година и осем месеца дело е доказано по безспорен начин, че Тодоров е извършил тежки умишлени престъпления. Част от тези престъпления бяха само посочени, без да се изнасят доказателствата, събрани със специални разузнавателни средства, защото делото е при открити за журналисти врата.

По закон Тодоров е трябвало да ръководи борбата с организираната престъпност във Великотърновска област, а реално е използвал поста си за обслужване на частни интереси. По негово време в района, що се отнася до МВР, не е имало държава, а самият той е едно от лицата на корупцията в системата на вътрешното министерство, каза в пледоарията си Вълков.

Защитата  настоя за  оправдателна присъда. Делото срещу Орлин Тодоров продължи година и осем месеца, а присъдата се очаква в сряда.

Именно с Орлин Тодоров са свързани две от наказателните дела, които се водят срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна