Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: До края на седмицата НС ще разгледа предложението за референдум

| обновено на 10.06.14 в 12:19
Снимка: БГНЕС
Почти пет месеца след като президентът Плевнелиев призова за референдум за избирателната система, искането му влиза в пленарната зала. Като се възползва от едно от конституционните си правомощия, държавният глава предложи народът да бъде питан по три формулирани от него въпроса, сред които е и задължителното гласуване. Темата е актуална от петък, когато за задължително гласуване се обяви и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Освен за задължителния вот, президентът искаше хората да бъдат питани и за мажоритарното и електронното гласуване. Искането му дълго отлежаваше в парламентарните чекмеджета. После беше обединено с искането на Инициативния комитет, оглавяван от проф. Георги Близнашки, което според юристи е неправомерно.
 Инициативният комитет и ГЕРБ събраха подписи за национално допитване. Подписката беше пусната за проверка. Проверката показа голям брой невалидни подписи и така темата изглеждаше затворена, особено след като парламентарният председател отсече, че няма да свика референдум. И така до петък, когато въпросът за задължителното гласуване стана искане на лидера на БСП Сергей Станишев.
Днес на въпрос кога референдумът влиза в пленарната зала председателят на парламента Михаил Миков каза:

Доколкото разбирам, тази седмица ще се предложи такава точка в дневния ред, не само по отношение на искането на президента. Знаете, че и Близнашки драматично преживяваше съдбата на неговите подписи. Разбира се, че няма да се прави тази проверка за невалидните подписи. Те имат 300 хиляди подписа, така че... Не искам да изпадам в такива тълкувания, нека пленарната зала да реши.

Миков отказа да коментира вътрешнополитически теми и видимо се ядоса на въпроса ще става ли председател на БСП, каквито спекулации се появиха в медиите.

Неохотно предизборната ситуация в страната коментира и вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова, чието име се спряга за евентуален бъдещ еврокомисар:
Ние трябва да се научим, че това е съвременното общество. Това са правилата на демокрацията. Някак си да спрем да чакаме тогава, докато нещо се случи в бъдеще време, за да си свършим работата. Аз това бих казала. Дано да се стабилизират нещата. За мен обстановката не извинява и не оправдава никого, който не си е свършил работата, включително за себе си говоря, а и за всичките ми колеги.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна