Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Багери рушат част от крепостната система на стария Видин

Бастион от крепостната система на Видин разкриха при благоустрояване на парк "Рова"

Оленка Миланова, археолог: "Бастионът би могъл да се експонира в проекта, а не да се руши"

6
Снимка: Полина Тодорова

До бастион от старата крепостната стена на Видин достигнаха работници от фирмата, която работи по благоустрояването на парк "Рова".  Крепостната система е изградена по проект на френски и полски инженери на турска служба. Част от нея е затрупана с пръст през 60-те години на миналия век. "Разрушаването трябва да спре", призова археологът Оленка Миланова:
 
"Оказа се, че по този проект, който е европейски и е чудесен, за съжаление са попаднали на крепостната система на Видин, на един от бастионите, който е с ширина 8 метра и в  момента багерите го разрушават. Това за мен е недопустимо".

Все още няма подаден сигнал, съобщиха от Община Видин. На мястото, където се намира бастионът, по план е предвидено да има резервоар за вода за поливната система на парка, който следва очертанията на някогашния ров, обграждал крепостната система. Археологът Оленка Миланова каза, че предстои среща с проектантите. Според нея проектът може да бъде изменен, така че да се избегнат разрушенията.

"Разстоянието между един и друг бастион е 15-16 метра. Биха могли да преместят този резервоар. Бастионът би могъл да се експонира в този проект и да представлява интерес за туристите, а и за гражданите"-коментира археологът.

Проектът "Зелена и достъпна градска среда", в който е заложено и благоустрояването на парк "Рова", е за близо пет милиона лева. Предвижда обновяване на обществени пространства в центъра на Видин с обща площ 38 000 кв.м, рехабилитация и реконструкция на улична мрежа и въвеждане на енергоспестяващо светление.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна