Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционните партии в Косово се разбраха Рамуш Харадинай да е новият премиер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изненадващо лидерите на основните опозиционни косовски партии се договориха за това как ще изглежда новото правителство в Прищина. Лидерът на най-старата косовска албанска партия на покойния Ибрахим Ругова - Иса Мустафа, се договори със знаковата фигура от времето на войната през 1999-а година и бивш командир на паравоенните части на АОК Рамуш Харадинай и с ръководителя на "Инициатива за Косово" на Фатмир Лимай. Според постигната договорка Рамуш Харадинай би бил новият министър-председател на Косово, докато лидерът на Демократичния съюз на Косово Иса Мустафа ще бъде предложен за президент на страната, освен това тази формация ще получи и председателското място на парламента, а някогашният министър в кабинета на Тачи Фатмир Лимай ще стане вицепремиер. Преди изборите лидерите на основните опозиционни партии в Косово се договориха, че няма да правят коалиция за управление с досегашния премиер Хашим Тачи.

Новото правителство в Прищина ще разчита на парламентарната подкрепа на набиращата сила партия "Самоопределение" Албин Курти. Все още не се знае как ще действат десетте сръбски депутати относно бъдещото косовско правителство, начело с Рамуш Харадинай.

На провелите се в неделя предсрочни парламентарни избори в Косово най-много гласове получи Демократичната партия на Косово на премиера Хашим Тачи, която управлява страната вече седма година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна