Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Стара Загора запорира за кратко сметките на болница "Проф. Стоян Киркович"

| обновено на 12.06.14 в 14:10
Снимка: Венелина Попова

Община Стара Загора е направила запор на сметките на Университетската болница "Професор Стоян Киркович" във всички банки, заради 450 хиляди лева, дължими за местни данъци и такси за около 10 години назад. В писмо до медиите изпълнителният директор професор Петкана Чакърова определя този акт като "рекет". По думите й най-голямата болница в региона и в цяла Югоизточна България ще спре лечебната си дейност, в това число и хемодиализата. Професор Чакърова каза, че е готова да подаде оставката си, ако това ще спаси живота на пациентите и призова клиничноболните и нуждаещите се от хемодиализа да потърсят обяснение от общината защо не могат да бъдат лекувани. 

Малко по-късно кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви за БНР, че запорът на здравното заведение е бил вдигнат веднага, след като е направен. По думите му, това е символичен акт, с който общината изразява недоволството си от начина, по който се управлява здравното заведение:

Искаме да покажем на обществото, че болницата се управлява некадърно, безотговорно и абсолютно непрофесионално в лицето на доктор Чакърова. Защото болницата се тласка към фалит, задълженията вече надхвърлят 21 милиона. Кадърните кадри на болницата в момента напускат или вече са напуснали. С това алармираме, че това ръководство на болницата трябва да си подаде оставките и оттам-нататък да дойдат професионалисти, които да започнат да работят за вдигането на болницата. Това ръководство е вредно за болницата и за областта като цяло и трябва да си отидат.

Общият размер на задълженията на Университетската болница надхвърлят 20 милиона лева, а общината притежава 8,3 процента от акциите. На последното общо събрание на болницата представителят на общината е гласувал "против" по всички точки от дневния ред.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна