Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скачат заплатите на кмета на София, районните кметове и съветниците

Снимка: Ивайло Михайлов

От 1-ви юли скачат заплатите на общинските съветници в София, на районните кметове и на кмета на града. Това решение бе взето на днешната сесия на Столичния общински съвет въз основа на постановление на Министерския съвет и промените в Закона за местното самоуправление. В момента заплатата на районен кмет е 1200 лева.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че администрацията подкрепя увеличението на заплатите на районните кметове, тъй като отговорностите в работата им били големи. Коментар обаче за своята заплата не направи:

Искам категорично да кажа, че аз никога не съм поставяла и не бих поставила въпроса за моята лична заплата. Предложението на Общинския съвет е свързано и с факта, че заплатите на Общинския съвет са функция от заплатата на кмета.

По настояване на Йорданка Фандъкова, увеличението на заплатата й няма да бъде максималното, обясни председателят на Общинския съвет Елен Герджиков. По думите му, и общинските съветници не са се възползвали от максимума, който предвижда законът:

Предишното решение на Народното събрание беше крайно несправедливо и не оценяваше по никакъв начин работата на общинските съветници.

Заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов обясни, че в бюджета на София има средства за увеличение на заплатите както на столичния кмет, така и на районните кметове:

Към края на май имаме 17 милиона лева по-добри приходи. Общината може да си позволи на районните кметове да плаща едни разумни заплати.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна