Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ продължава да прогнозира умерено повишение на икономическия растеж за България през 2014-а година

| обновено на 13.06.14 в 11:56

МВФ продължава да прогнозира умерено повишение на икономическия растеж през 2014-а г. в сравнение със слабия темп миналата година. Това заяви ръководителят на мисията на МВФ за България Мишел Шанън, съобщиха от МФ. Това повишение е обусловено от засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове.

През второто полугодие се очаква цените да се повишат слабо, каза Мишел Шанън и допълни, че очаква събитията в Украйна и Русия да имат ограничен ефект върху растежа. По думите й обаче зависимостта на България от вноса на руски газ представлява потенциален риск. Заложената цел за бюджетния дефицит от 1,8 процента от БВП за 2014-а г. се изпълнява успешно, смятат от МВФ.

Политическата нестабилност и енергийната зависимост са основните рискове пред България според последния доклад на Международния валутен фонд за страната ни. Като основна причина за слабия икономически растеж в доклада се посочват политическите сътресения и въздействието им върху реформите и инвестициите. Поредната, редовна мисия на фонда, се проведе между 6-и и 11-и юни. 

Международните експерти виждат значителни рискове пред предвидените в държавния бюджет приходи заради тенденцията на дефлация. Заложеният бюджетен дефицит от 1,8 на сто се изпълнява успешно, но е необходимо ограничаване на разходите, препоръчват те. От Фонда очакват икономически растеж от 1,6% до края на годината. Според оценката им банковата система остава стабилна и ликвидна, като необслужваните кредити са добре защитени от значителен буферен капитал. Препоръките - да се търсят своевременни решения по отношение на пенсионната система заради финансовите ефекти от замразяването на пенсионната възраст и промените на правилата за индексация на пенсиите. Очакванията - безработицата да расте, но същевременно да започне да нараства и заетостта. Прогнозата за потребителските цени е слабо да се повишат през втората половина на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна