Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракското правителство обяви, че е разработило план за сигурност за защита на Багдад от джихадистко нападение

Иракското правителство обяви, че е разработило план за сигурност за защита на Багдад от джихадистко нападение, предвид бързото напредване на екстремистите към столицата, след като завзеха множество територии. От вторник насам джихадистите от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) успяха да превземат град Мосул и цяла провинция Ниневия, град Тикрит и други райони в провинция Салах ад Дин, както и част от провинции Диала и Киркук, възползвайки се от бягството на силите за сигурност. От януари те контролират и град Фалуджа, на 60 км западно от Багдад. В аудиозапис в сряда един от водачите на ИДИЛ, Абу Мохамед ал Аднани, призова бунтовниците да се насочат към Багдад. 

Представител на най-влиятелния шиитски духовник в Ирак - великият аятолах Али Ал Систани, призова народа да вземе оръжие и да защити страната си от джихадистите. 

Шейх Абдул Мехди Ал-Карбалай е отправил призива по време на проповедта си на петъчната молитва в Кербала. Коментарът идва в момент когато въоръжени бойци, които завзеха големи части от основната област на сунитите с бързи настъпления тази седмица, напреднаха в етнически смесената провинция и превзеха два града на североизток от Багдад.

По-рано президентът на САЩ Барак Обама заяви, че правителството му разглежда всички варианти, включително военни действия, за да окаже помощ на Ирак в борбата срещу ислямистките бунтовници.
 
Екипът ми работи денонощно, за да преценим по какъв начин можем да действаме и да предоставим най-ефикасната помощ. Не изключвам никакви варианти, защото трябва да се уверим, че тези джихадисти няма да успеят да се установят за постоянно в Ирак.

От Белия дом обаче потвърдиха, че САЩ нямат намерение да изпращат сухопътни войски.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна