Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пикник на Свободата" отбелязва 25 години от началото на падането на комунизма в Източна Европа

Снимка: Георги Нейков

За първи път у нас ще се проведе международен „Пикник на Свободата“. Той е посветен на 25- годишнината от началото политическите промени в Източна Европа довели до падането на комунизма. Пикникът на Свободата е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. 

Днес на Лятната сцена на Борисовата градина за първи път ще се проведе международен „Пикник на Свободата“. Германия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и България отбелязват четвъртвековната годишнина от падането на комунизма. 

По този повод дипломатическите мисии на тези държави и културните им институти у нас съвместно със Сдружението „София Поетики“ организират първия по рода си „Пикник на Свободата“. 

Празникът на свободата започва точно в 17.00 часа в Борисовата градина с музика, игри за малки и големи, фестивал на хвърчилата и поезия. Преди това ще бъде организирана дискусия в Софийския Университет с участници и интелектуалци в тези историческис ъбития. 

Директорът на Полския институт у нас Агнешка Кошчушко е категорична, че събитията от преди 25 години са важни, защото са допринесли за падането на комунистическите режими в Източна Европа:

Основното послание на пикника е това че сме успели да осъществим трансформацията,да постигнем свободата, както и свободата на словото. Бихме искали да разкажем какво е станало след 1989 година и да се види какъв е бил живота и колко трудно е било на хората тогава, когато са управлявали комунистите в нашите страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна