Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проливен дъжд наводни над 60 къщи в село Турия

Снимка: БГНЕС
Над 60 къщи в село Турия, община Павел Баня, бяха наводнени след обилния дъжд снощи. Няма жертви.

От Областната администрация съобщиха, че 70-годишна жена е настанена в болница, тъй като е изпаднала в шок. Някои от жителите на селото са прекарали нощта при близки и приятели, но голяма част от тях са отказали да напуснат къщите си, страхувайки се те да не бъдат ограбени. През цялата нощ служители на пожарната и полицията са отводнявали дворове, къщи и стопански постройки.

Болен възрастен мъж е спасен от водите на придошлата река. Пороят го отнесъл заедно с леглото от приземния етаж, в който живее и само бързата намеса на пожарникарите спасява мъжа от удавяне.

Кметът на Турия Невена Соколова сподели за предаването "Хоризонт до обед", че екипи на „Гражданска защита“ почистват коритата. Прави се оценка на щетите по домовете. На първо време пострадалите ще получат по 325 лв. БЧК очаква списък на хората, които имат нужда от храна, дрехи и завивки. Има непроходим път към магазина. Според Соколова, причина за бедствието е нерегламентираната сеч в района:

Бедствието ни връхлетя около 18:30 ч. Дойде много голяма приливна вълна, все едно имаше разрушена язовирна стена, а при нас няма Язовир. Всичко идва от гората, много голям водосбор има и понеже при нас от 10 години се сече поголовно гората, и няма дървета които да задържат, всичката вода се събира идва в Турийската река и оттук нататък ни очакват, може би, още по-големи бедствия.

Соколова изтъкна че нерегламентираната сеч е направила гората на летищтни площадки, за което са информирани институции, неправителствени организаци, организирани са подписки и гражданско неподчинение, но ефект няма. 85-годишни хора помнят и по-големи дъждове, но досега не е имало такива щети, защото е имало гора.  60-70 къщи са залети с тиня и имуществото е унищожено.

Днес започна отстраняването на щетите. Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова разпореди да се направи комплексна оценка на щетите, нанесени от придошлите води на река Турийска.

Вчера, след като над Средна гора се изсипа пороен дъжд, водосборът тръгнал по река Турийска и около 17.00 часа навлязъл в село Турия с приливна вълна, която достигнала над 2 метра.

По пътя си водната стихия помела всичко, като отнесла огради, наводнила десетки къщи и повредила пътната настилка. Силното течение на реката отнесло и два автомобила, в които, за щастие, не е имало хора. Според кмета на община Павел баня Станимир Радевски щетите, нанесени от наводнението, се оценяват на близо 500 хиляди лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна