Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските политици игнорирали недоволството от имиграцията

Британската политическа класа не е в крак с времето, като е игнорирала общественото недоволство от имиграцията, пише "Дейли телеграф", позовавайки се на обширна анкета.

Повече от половината население на Острова сега смята, че десетилетието на масова имиграция не само е навредило на икономиката, но и на британската култура. Спонсорираното от правителството проучване показва, че основните политически партии са игнорирали напълно през тези години постоянното обществено недоволство от увеличаващата се имиграция. Наблюдават се дори признаци за отхвърляне на модела за многокултурна британска нация.  

Данните показват рязък контраст отпреди десет години, когато все повече хора са приемали малцинствата, за разлика от днес, когато мнозина започват да обръщат внимание на фактори като дали си роден във Великобритания или си от британско потекло като елементи на британската идентичност.

Анализаторите предупреждават на базата на проучването, че ако не се намали темпото на имиграция, ще се засилят расистките настроения. Промяната в обществените нагласи идва след десетилетие на масова имиграция в резултат на разширяването на Европейския съюз и особено след притока на източноевропейски имигранти.

Повече от 80 процента от британците днес подкрепят идеята за затягане на правилата за достъп до социални помощи и изобщо за ограничаване на имиграцията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна