Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц ще оглави временно групата на социалистите в Европарламента

Снимка: БГНЕС

Досегашният председател на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц беше избран временно да оглави групата на социалистите в Европарламента. Предложението направи лидерът на ПЕС Сергей Станишев и обясни, че заедно с Шулц ще участва в преговорите за разпределение на най-високите постове в европейските институции.

Няма определен срок докога Мартин Шулц ще остане начело на групата на социалистите. Явно това ще бъде дотогава, докато се стигне до решение как да бъдат разпределени топпозициите в европейските институции, стана ясно от думите на Сергей Станишев: 

От тук нататък започва един процес на преговори за формиране на стабилно мнозинство в Европейския парламент и за разговори с другите политически партии, и за формиране на Комисията. От наша страна тези преговори ще се водят от Мартин и от мен. В следващата седмица ще бъде доста интензивен този период. 

На въпрос дали е решил какво ще прави с евродепутатския си мандат, лидерът на БСП и ПЕС отговори така:

Утре се връщам в София, нали е до 22-ри срокът. Спокойно.

Софийската организация на БСП, която вчера поиска конгрес и ново ръководство на партията, според Станишев, малко не е в час:

Ще поговорим и с тях. Нека ги погледнат резултатите първо колегите. Малко не са в час.

Сергей Станишев каза още, че е готов да води разговори с всички политически сили у нас, включително ДПС и ГЕРБ, по важните за страната въпроси, за да видят хората, че се търсят решения на проблемите им.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна