Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трупове на кучета са намерени във Видин

Снимка: Цветомир Цветанов

Трупове на четири бездомни кучета са намерени за последните два дни във Видин. За проблема ни съобщи Христина Христова от сдружението за защита на животните "Добрина, хуманност, състрадание".

"Имаме сигнали от много хора в град Видин, че намират умрели кучета и храна до контейнери за боклук. Причината, най-вероятната, е отрова. Тези, които са поставили отрова в тази храна, не могат ли да си помислят, че тази храна може да бъде изядена от домашни кучета, от хора, които ровят в кофите, за да се нахранят, деца минават непрекъснато."

От сдружението не са сигнализирали в полицията. Според тях е безсмислено, защото досега няма открит извършител на престъпление срещу бездомни животни. Какво трябва да направят гражданите, когато открият труп на бездомни кучета обясни д-р Валери Велков, от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин.

"Въобще с трупосъбирането на територията на съответната община отговаря, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, кметът на населеното място... Друг е въпросът, когато има съмнение за някакво натравяне и когато се извършва полицейска проверка- такива трупове на животни пристигат при нас за аутопсия с постановление от дознател в полицията."

Пред последните дни са зачестили случаите на проявена жестокост към животните, по които има разследвания, допълни д-р Валери Велков.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна