Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фонд "Земеделие" е обработил всички проекти за ремонт на църкви

Още в края на миналата година Фонд "Земеделие " е обработил всички проекти за ремонт на църкви. Това се  казва в справка от Фонда, направена по искане на "Хоризонт". 

След оплакване от представители на Светия синод за проблеми с ръководството на Фонда, министърът на земеделието Димитър Греков вчера съобщи, че ще настоява за оставка на ръководството.

Общият брой на подадените проекти от местни поделения на вероизповеданията за реконструкция и ремонт на сгради с религиозно значение е 512. Одобрените са 188 на стойност близо 69 милиона лева, съобщават от Фонд "Земеделие". 
34 от заявленията са отхвърлени заради недопустимост, а други 273 проекта не са финансирани заради липса на достатъчен бюджет по мярката. Авторите на 16 от проектите са ги оттеглили сами, сочи справката. 
В момента няма необработени проекти и последните заявления на Българската православна църква са обработени още миналата година. Любопитен детайл в справката е, че за целия програмен период са одобрени само два проекта за ремонт на храмове, подадени от мюсюлманската общност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна