Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяват национален траур на 23 юни за жертвите от бедствието във Варна

| обновено на 20.06.14 в 10:45
Снимка: БГНЕС





Понеделник, 23 юни 2014 г. ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Потопът, при който загинаха 11 души, сред които и 2 деца, започна вчера към 17:00 ч., когато започна да се излива пороен дъжд в морската столица.

Часове наред се изливаше вода, във вечерните часове приливна вълна удари кв. "Аспарухово" и помете хора, автомобили, къщи. Положението е бедствено.

Над 75 литра на квадратен метър са се изсипали във Варна за последните 24 часа, съобщиха от НИМХ-Варна. Това е над месечната норма от 60 литра на квадратен метър. Очаква се валежите в града да продължат до обяд, като интензивността им постепенно ще намалява.

Постоянно се наблюдават язовирите за опасност от преливане. В Столичната община действията са насочени за превантивни мерки срещу наводнения. Засега няма заплаха за населението. – обясни пред Радио София Красимир Димитров – шеф на Дирекция „Обществен ред и защита при бедствия“ към Столичната община. Чуйте.

Кметът на Перник Росица Янакиева е готова да командирова във Варна специалисти, които да помогнат хората в бедстващия крайморски район - съобщи тя в разговор със Златко Желев. Чуйте.

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че се е срещнал с премиера и вътрешния министър и са говорили за синхронизиране на силите за преодоляване на последствията от бедствието. Около 5000 доброволци са се отзовали за помощ, получават се дарения. Обявен е телефон за дарения с sms № 17 777 със съобщение DMS VARNA.

Чуйте анкетата на Яна Спиридонова за това доколко са съпричастни столичани към бедствието на варненци и дали знаят как да реагират в подобни ситуации.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна