Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладяна е ситуацията след пороите в Килифарево, Дебелец и във Велико Търново

| обновено на 20.06.14 в 18:33
Дебелец
Снимка: БТА

В селищата Килифарево, Дебелец и във Велико Търново ситуацията след поройните дъждове и наводнения вече е овладяна. Няма бедстващи хора. Навсякъде  е възстановено електрозахранването. Затворен за движение остава Проходът на републиката. Около километър е унищожената настилка в Прохода, съобщи  кореспондентът на БТА Марина Петрова.

Продължава отводняването на жилищни сгради в най-пострадалите райони от Великотърновска област, крайбрежните улици в областния град и градовете Килифарево и Дебелец, които бяха залети от придошлите води на реките Белица и Янтра. Над 100 са наводнените къщи в района. Започна почистването на мостовите съоръжения, включително и в най-критичната точка - Прохода на републиката. Около километър е разрушената пътна отсечка в Прохода. Унищожен е част от асфалта. Пропаднали са мантинелите и вертикалната маркировка. Силните води на река Марица през изминалата нощ са подкопали основите на пътя. В момента се вземат мерки за обезопасяването му и се подготвят обходни маршрути за автомобилите през прохода Шипка, Котленския и Рижкия проход. Предстои анализ на нанесените поражения и изготвяне на проекта за възстановяване на съоръжението. До две седмици комисия от община Велико Търново ще опише щетите, нанесени от вчерашното наводнение.

Спада нивото на водата след поройните дъждове във Велико Търново. Кметът на града Даниел Панов, подчерта, че няма опасност реката в града да прелее:

Реката е с пет метра надолу от критичната точка, която беше през нощта. Районите, които са откъснати, това са селата Габровци, Шодековци. Имаме четири моста, които са за частичен ремонт, два моста за основен ремонт. След това бедствие реката във Велико Търново преля и съм доволен, че нямаше напрежение и всичко протече нормално. Стотици къщи са наводнени в цялата община. Бяха осигурени места за евакуация в училище "Емилиян Станев". Отворен е вече южният пътен възел, който беше залят. Остават четири моста, които са затлачени от дървесен материал, който е преминал по реката. В момента работят екипи там. Обстановката е нормална, тъй като нивото на реката вече е под критичното и дъждът спря.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна