Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Искров: КТБ не е фалирала, всички операции са консервирани

| обновено на 20.06.14 в 14:40
Снимка: БГНЕС

Бързото изтегляне на ликвидни средства е довело до това от Корпоративна търговска банка (КТБ) да уведомят Българската народна банка (БНБ), че не могат да продължат дейността си. КТБ не е фалирала, тъй като БНБ действа бързо и решително, именно за да избегне фалит.   Банката е под специален надзор за три месеца. Назначени са двама квестори от БНБ, които да поемат контрола над КТБ. Това каза на специална пресконференция управителят на БНБ Иван Искров.

За квестори са определени Христина Стамова и Славяна Данаилова. Финансовият министър е уведомен за случая. БНБ има пълната подкрепа на правителството.

Иван Искров заяви, че много държави завиждат за стабилността на българския банков сектор и призова да няма паника, за да не си обърнем сами лодката.

Искров не коментира разследването срещу шефа на банковия надзор в БНБ Цветан Гунев заради влиянието, което може да окаже на медиите. По думите му атаката срещу Гунев е пусната от хора, които не разбират от тематиката, с цел да се насади паника:

Тази анонимка си свърши работата. Който и да я е пуснал, със сигурност не е служител на БНБ. Той не може да е толкова неграмотен! Вътре като прочетете как се процедира с лоши кредити и т.н. веднага става ясно, че това не е писано от човек, който има и малка представа за дейността на банката или банковия надзор. Но постигна своя ефект. След това драстично се увеличиха тегленията от Корпоративна търговска банка. За щастие всичките пари се насочват към други търговски банки. 

Взето е решение да бъдат отстранени членовете на Управителния съвет и на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка, общо осем души. За срок от три месеца от право на глас са лишени акционерите на банката, притежаващи повече от 10 на сто от акциите. Това са "Бромак" ЕООД, притежаваща 56,66% от капитала на КТБ, и "Бългериан акуизишън къмпъни", притежаваща 30,35% от капитала. 

Не трябва да се притесняват вложителите в банката. Прекратени са операциите на банката и това може да създаде трудности на бизнеса, но банката не е фалирала, подчерта Искров.

Всички операции на КТБ са консервирани за три месеца и вложителите не могат да теглят пари в този срок.

Квесторите ще проведат разговори с акционерите. Когато се потвърди интерес от акционерите и те осигурят съответната подкрепа, банката ще възстанови обслужването и извършването на операции. До тогава се налага да изчакат всички, включително големи държавни фирми, обясниха от ръководството на БНБ.

Квесторите ще изчислят и каква ще е необходимата подкрепа за банката, обясни Иван Искров: 

За да можеш да изчислиш в какво състояние е кредитният ѝ портфейл, вземанията, има ли достатъчно капитал, колко трябва да бъде допълнителният капитал, ако въобще има необходимост. Обсъждаш кой ще застане като ликвидност зад банката, за да може, отвори ли се банката, да не се стигне до затваряне отново. Да седи отзад и да подкрепя операциите. Това ни е целта към момента.

В банковия сектор няма взаимовръзка, каквато има в Западна Европа, и ставащото с КТБ няма отражение върху цялата система, заяви Искров. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени