Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 литра дъжд на кв. м са паднали в Североизточна България за последното денонощие

Снимка: Радио Шумен

Синоптикът Орлин Лазаров от НИМХ към БАН коментира, че в последните дни по Черноморието се е изсипал повече дъжд, отколкото обикновено пада за месец:

Средните количества на валежите - 60-90 литра за месеца в страната по Черноморието, по Струма - 40-60 литра. Това са нормите, а само за последното денонощие имаме от порядъка над 100 литра на квадратен метър в Североизточна България. На много места, главно в източната половина от страната, през последните два-три дни имаме валежи от 140 до 160 литра на квадратен метър, което е два-три пъти над месечната норма. Имайте предвид, че тъй като и земята е преовлажнена, вече нищо не попива в земята и всичко това се оттича за броени часове, така че дори и по-слаб да е дъждът, в някои теснини, дерета основно казано, е възможно и от по-слабия дъжд да имаме прииждаща вода.

По отношение на синоптичната обстановка бих казал, че синоптичната обстановка продължава да е сложна, бих казал и опасна, но все пак най-трудното отмина. Опасен елемент е вятърът по Черноморието, най-вече в Североизточна България. Сега към 12.00 часа на Калиакра имаме вятър, достигащ до 36 метра в секунда - над 100-110-120 километра в час.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна