Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситиуацията във Варна се нормализира

| обновено на 21.06.14 в 12:15
Снимка: БГНЕС

Ситиуацията във Варна се нормализира, след като валежите спряха. Метеоролозите предвиждат подобряването на времето да продължи. Очаква се бедственото положение в квартал "Аспарухово" да бъде отменено.Там продължава почистването на критично засегнатите от наводнението места. Потъналите автомобили са извадени, а останалите се репатрират.  Кметът Иван Портних каза:

В момента над десет фирми са на място. Има осигурена техника - 5 крана, 25 булдозера, десетина фадроми, 30 самосвала. Общо взето всичко това работи в момента и разчиства. Има създадени пунктове, където има осигурена храна и вода - на "Розова долина", в кметството. Хората могат да търсят там съдействие. Сформирани са комисии. Те започват да работят в две посоки - от една страна да се оценят инфраструктурните щети, а от друга - да се опишат щетите, които имат граждните. Ще минат комисии от къща в къща, за да опишат всички щети, които са произлезли от това бедствие.

Над 100 доброволци от Перник пристигнаха в района, както и 100 доброволци от БЧК, които раздават минерална вода и пакетирана храна. В сградата на районната администрация се приемат дарения за пострадалите. Бедственото положение в община Аксаково вече е отменено, съобщи Атанас Стоилов, кмет на града. Село Долище е без ток и вода. Без вода са и селата Климентово и Въглен. Следобед в квартал Аспарухово ще дойдат президентът Росен Плевнелиев и еврокомисар Кристалина Георгиева, които ще огледат щетите и ще обявят с какво могат да помогнат.

От кризисния щаб проверяват сигнал на телефон 112 за активизиране на две големи свлачища в квартал Галата между местностите Вилите и Мерата, както и свлачище на крайбрежната алея в Морската градина.

Българската хранителна банка и сдружението "България си ти!" ще подпомогнат бедстващите с млечни продукти. Част от дарението ще бъде предоставено и на трапезарията "Вяра, надежда и любов" в града.

Първите резултати от химическия анализ на водата в квартал Аспарухово не показват съществени отклонения на показателите, заяви за Хоризонт д-р Светла Станева от районната здравна инспекция във Варна. Тя обаче повтори предупреждението водата от чешмите да не се ползва.

Днес и утре ще продължим да взимаме проби от определените места. Микробиологично изследване се провежда в момента на водните проби, взети вчера, но няма методика, която да каже дали има вируси, причиняващи хепатит, или каквото и да е друго заболяване. Но, заради възможния риск ние предупреждаваме хората да не пият вода и да не я ползват за битови цели. Водоноските, които ще осигуряват вода за битови цели ще бъдат проверявани. Община Варна има ангажимент за това.

В Аспарухово непрекъснато работят два неотложни кабинета, които ще следят за възникване на чревни инфекции.

Щетите, нанесени от водната стихия на варненските плажове, възлизат на 100 000 - 150 000 лева, по първоначални данни. Най-сериозно е засегнат Офицерският плаж, на Централния положението също е тежко. Почти навсякъде има отнесени пясъчни ивици. Групата на „Движение Нашият град“ в Общинския съвет на  Варна предложи спестените от снегопочистване пари да бъдат предоставени за пострадалите от бедствието в „Аспарухово“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна