Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Президент съм на солидарна и горда нация, благодаря на дарителите и доброволците

Президентът Росен  Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева посетиха най-засегнатия от бедствието варненски район Аспарухово, където бяха посрещтнати с много надежда от хората.

Благодаря на стотиците доброволци , които са във варненския квартал „Аспарухово” денонощно. Вчера бяха 150 – днес са 350.  Благодаря и на дарителите!  Видяхме, как в рамките само на един ден се събраха, чрез много сериозни фондове, над половин милион лева. Това означава, че аз съм президент на една солидарна и горда нация.

Не е необходимо да се свиква КСНС заради наводнението, изтъкна Плевнелиев, но трябва да се вземат конкретни и ясни мерки за това, което се случва, за да се компенсират хората не на калпак, а според нуждите им:

Всеки трябва да бъде компенсиран и не на калпак, и не на кв. м, и не с еднакви суми, а колкото трябва чрез подписите на хора, които разбират. Затова, аз апелирах на днешната комисия да има достатъчно на брой комисии, които да минат във всяка къща, да опишат много внимателно с подписите на компетентните хора, събрани в един пакет от кмета и от председателя на областния щаб до държавните институции. Държавата след като определи на годишна база за по 500 милиона лева за регионите, със сигурност ще намерим пари за бедстващите във Варна, в Добрич и други места. Но трябва да имаме ясна процедура и правила.

Президентът каза още, че се чувства част от кризисните щабове на пострадалите райони, на Варна, Добрич, на Велико Търново, но днес по време на заседанието на кризисния щаб на Варна е станало ясно, че се издирват още две деца, на 2 и на 6 години. По този повод той беше посрещнат от майката на по-голямото дете и от нейни близки, които с плач обявиха, че според тях все още никой не е започнал търсенето там, където те са изчезнали. Детето е било на гости с баба си в кв. "Аспарухово", но живее в града. Не искаме пари, казаха през плач хората, а президентът се опита да ги успокои, като каза, че се вземат всички мерки за издирването:

Това, което аз чух от кризисния щаб, който заседава беше, че се издирват две деца. Те не споменаха конкретни имена, но за тези деца се знае. Ангажиментът, който е поет, е да се работи и да се търсят децата.

Плевнелиев каза, че е разговарял с Варненската строителна камара, както и с Националната. И двете организации веднага са заявили желание да се включат, да построят къщички, да подпомагат възстановяването на пътища и да почистват пострадалите райони.

Обстановката във Варна се нормализира. От съобщение на ВиК стана ясно, че водата във Варна отговаря на всички норми и е годна за консумация. Извършва се нормално хлориране. По изследвани химически показатели всички взети проби са стандартни. 24-часовите проби  по микробиологични показатели също не дават отклонение. Те ще бъдат окончателно потвърдени утре между 10 и 12 часа.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна