Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-спокойна е обстановката във Великотърновска област

Даниел Панов; Наводнения във Великотърновско
Снимка: Община Велико Търново

По-спокойна е вече обстановката във Великотърновска област след пороите там. Продължава работата на комисиите по оценяване на щетите.

В община Велико Търново продължава обходът на комисията, която съставя протоколите за нанесените щети в частните жилища на хората, пострадали при наводнението в четвъртък. До момента общинската комисия посетила над 100 от засегнатите над 200 частни жилища в общината. Най-голям е броят на засегнатите къщи в Дебелец. За щастие няма съборени жилищни сгради, но има унищожена настилка на цели улици. 

По прогнозни разчети щетите в жилищните сгради ще надхвърлят 5 милиона лева, посочи кметът на общината инж. Даниел Панов. Предстои да се оценят засегнатите инфраструктурни участъци, които включват улици, мостове и пътища от междуселищната мрежа на територията на общината. От днес започва и третирането срещу комари. Приоритетни ще бъдат наводнените райони. 

От Общинския съвет на БЧК обявиха, че в Килифарево започва раздаването на помощи от първа необходимост за всички засегнати. В следобедните часове на днешния ден пунктове ще бъдат открити и в Дебелец. 

Отец Йоан от манастира "Рождество Богородично" край град Килифарево съобщи, че в сградата на манастирския комплекс, разположен по поречието на река Белица, е пострадал сериозно от приливната вълна в четвъртък. Разрушени са няколко метра от стената на сградата, строена през 1835 година от майстор Кольо Фичето. Съборен е и дървеният мост, който свързва манастира с Прохода на републиката. Предстои оценка на нанесените щети.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна