Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедственото положение във Варна остава в сила

Откриха тялото на издирваното момиченце, жертвите от потопа станаха 12

| обновено на 23.06.14 в 16:59
Снимка: БТА
Открито е тялото на 3-годишното момиченце, което беше обявено за изчезнало след потопа във варненския квартал "Аспарухово". Жана Шопова беше издирвана заедно с Марин, който е на шест години. Тялото на бабата на децата беше открито в канала под Аспарухов мост миналата седмица в петък. Хората разказват, че картината е била много страшна, тъй като багерите са открили тялото на детето буквално пред очите им, в момента, в който се раздават и помощи от Червения кръст. Продължава издирването на шестгодишния Марин.

Така, четири дни след потопа, жертвите стават 12, като три от тях са деца.

Бедственото положение във Варна остава в сила. Това е решил Кризисният щаб, съобщи областният управител Иван Великов.

В Деня на национален траур Варненският и Великопреславски митрополит Йоан призова всички да се обединят заради бедствието и невинните жертви и да живеят за Бог. Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва заедно със свещеници от епархията и съобщи, че митрополията открива сметка за набиране на средства за пострадалите. Митрополит Йоан каза още, че иска да се види с близки на загиналите, за да им даде духовно упование, независимо от техния етнос и религия.

Президентът Росен Плевнелиев каза, че всички представители на институциите трябва да са при хората и да им помагат конкретно, а междуведомствената комисия към Министерския съвет да заседава извънредно, за да компенсира пострадалите.

От Регионалната здравна инспекция във Варна съобщиха, че водата в "Аспарухово" все още не е годна за пиене, но се очакват микробиологичните проби.

Кметството е издало заповеди за освобождаване на 51 опасни къщи в квартала. Част от хората са изведени и настанени в социални заведения или при близки.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна