Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите енергопотребители срещу "непазарните подходи" на производителите

Снимка: БГНЕС

Фирмите - индустриални потребители на електроенергия изразяват в отворено писмо до премиера и енергийния министър силното си безпокойство от "непазарните подходи" на производителите. 

 Бизнесът настоява търговете за електроенергия да се анулират заради манипулации и изкуствено завишаване на цените с над десет на сто при спад на потреблението. Освен това искат да се премести регулаторният период от 1-ви август, а не от 1-ви юли само за тази година, за да има достатъчно време за всички процедури и да се реши нормативно търговете да се правят минимум един месец преди регулаторния период.

От индустрията искат незабавно да бъде преустановен износът на евтин ток с даденото ценово предимство чрез неплащане на цена задължение към обществото и цена за достъп до мрежата "високо напрежение". Настояват и експортът да се осъществява само при равни пазарни условия за вътрешно и външно потребление. От българската индустрия държат да се разреши на потребителите внос на електроенергия при пазарни условия и без изкуствено ограничаване чрез капацитета на преносните съоръжения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна