Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

OMV и "Газпром" подписват споразумение за изграждане на газопровода "Южен поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Представители на компаниите OMV и "Газпром" ще подпишат споразумение за изграждане на газопровода "Южен поток" на днешната визита на руския президент Владимир Путин във Виена. Това пише австрийският вестник "Дер Щандард", като уточнява, че информацията е неофициална, но потвърдена от няколко източника.

Двете компании се разбраха още през април за доставки до Баумгартен, които трябва да започнат през 2017-а година и да достигнат 32 милиарда кубични метра природен газ годишно.

Освен "Южен поток" Путин ще обсъди с австрийското политическо ръководство и ситуацията в Украйна.

Конфликтите могат да бъдат разрешени само чрез диалог. Затова е важно да държим каналите отворени. Това заяви австрийският федерален президент Хайнц Фишер по повод на широко обсъжданата и критикувана визита на руския държавен глава.

По-късно днес Путин ще бъде ескортиран с брониран полицейски конвой до двореца Хофбург, където с федералния канцлер Вернер Файман ще обсъдят споразумение за сътрудничество при създаването и експлоатацията на "Южен поток".

Владимир Путин ще се срещне и с президента Фишер. Австрийският федерален президент обаче подчертава, че посещението на руския държавник не означава, че Австрия ще промени позицията си относно присъединяването на Крим към Русия, в нарушение на международното право. Във всеки случай готовността за разговор в настоящата фаза на украинската криза е от съществена важност за намиране на решение на проблемите, допълва Фишер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна